Στο μαντείο των Δελφών, υπήρχε το επίγραμμα ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ το οποίο αποδίδεται στον Θαλή ή τον Χείλωνα. Ο Σωκράτης και ο Πυθαγόρας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικαστική μέθοδο της αυτογνωσίας. Σύμφωνα με ομιλία του Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη, , οικονομολόγου, κοινωνιολόγου και συγγραφέα, με θέμα: «Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ. ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ», ο Σωκράτης συμβούλευε πως πρέπει πρώτα να ασχοληθείς με τα πεπραγμένα τα δικά σου πριν ασχοληθείς με τα πεπραγμένα των άλλων. Με τη διαλεκτική του μέθοδο έφτανε στο συμπέρασμα πως εφόσον για παράδειγμα πριν αγοράσουμε ένα άλογο ερευνούμε ποιο είναι το καταλληλότερο για το σκοπό που το θέλουμε, γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και με τον εαυτό μας; Γιατί δεν ερευνούμε τις δεξιότητες και τις αδυναμίες μας σε σχέση με το τι θέλουμε να πετύχουμε; Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούμε;
To γνωρίζω καλά πως η διαχείριση του εαυτού μας πολλές φορές είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, ιδιαίτερα όταν η αυτογνωσία μας προϊδεάσει για ένα αλαζονικό και εγωκεντρικό αποτέλεσμα. Όμως αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύσει. Σκεφτείτε τη ρήση «είμαστε σε μεγάλο ποσοστό αυτό που κάνουμε και εάν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό που είμαστε, πρέπει να αρχίζουμε να αλλάζουμε αυτό που κάνουμε». Κατανοώντας ποιοι είμαστε ας εστιάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε έχοντας τη προσοχή στραμμένη, στα θετικά αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε και ένα πρόγραμμα δράσης. Ας τεμαχίσουμε το πρόγραμμα δράσης μας σε μικρά μετρήσιμα βήματα τα οποία μπορούμε να πετύχουμε με σχετικά εύκολη προσπάθεια και κάθε φορά που πετυχαίνουμε ένα βήμα, να το χαιρόμαστε και το πανηγυρίζουμε.
Αυτή η προσπάθεια αυτογνωσίας, η κατανόηση του ποιοι είμαστε, το ρόλο μας στη ζωή και τη δουλειά στο που θέλουμε να πάμε και ποια έστω μικρά βήματα μπορούμε να κάνουμε μας δίδει αυτοπεποίθηση και στα μάτια των άλλων γινόμαστε περισσότερο συνεπή και πιο υπεύθυνα άτομα.
Στη προσπάθεια μας για αυτογνωσία, για να γίνουμε καλύτεροι, όπως σε οτιδήποτε προσπαθούμε να πετύχουμε πρέπει να εφαρμόζουμε ένα απαράβατο κανόνα: Να απολαμβάνουμε τη προσπάθεια. Όχι υπερ-προσπάθεια , όχι υπερ-ανάλυση του εαυτού μας, των πράξεων μας, το πως μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι κλπ, γιατί φλερτάρουμε με το άγχος.